Location Gevelsberg (D)
Client GbR Ennepebogen
Assignment Master planning,open space planning, architecture
Planning Period Since 2003
Planning Scope 9 ha
Team In cooperation with lad+ landschaftsarchitektur Diekmann
International urban design competition, 1st Prize, 2003

Ennepebogen Gevelsberg

An analysis of the present town structure shows that the area structure between the River Ennepe and the railway tracks differs significantly from the remaining town texture, due to the traditional commercial occupancy. Leaps of scale in the urban fabric and discrepancies in use set the “Ennepe Ribbon” apart from the urban context. This specific spatial feature will be maintained in the process of the urban restructuring of the disused commercial area, while the neighbouring town districts will be developed according to the existing building structure.

The concept for the Ennepe bend is based on the following key notes and objectives:

  • reviewing and defining the town’s typological superstructure
  • strengthening the Ennepe bed as a connecting ribbon
  • designing a new green centre as an attractive, lively urban space

The Ennepe will become accessible as a landscape defining element in the Gevelsberg floodplain and an experience in its own right.

The area between the west bank and the railway tracks will be developed into a patchwork of developed and green sectors within the long term concept. Footpaths and cycle tracks along the river connect the city centre with the open spaces and attached leisure facilities.

The new garden town is a pivotal aspect of the overall concept. As an urban open space it connects the neighbouring functions and concentrates diverse leisure activities. Footbridges lead from the promenade to the east bank, where a town centre park comes to life in the Ennepe bend. This garden town features gravel terraces, lawns and attached activity platforms along the river bank. The heart of the new park consists of the town terrace facing the town hall, an urban boulevard in the park, designed for strolling and playing petanque and to function as a meeting point and recreation area.

A distinctive columnar row of trees – alternating with light columns – ties the town terrace with the park and connects it to the Nirgena Platz. The neighbouring car park to the north will become integrated into the park using a tree grid and functions as a paved activity area within the park, suitable for celebrations and events of any kind.

 

See:
ARCHITECTURE & CONSTRUCTION MANAGEMENT: Verwaltungsgebäude Bauverein Gevelsberg and EnnepeFinanzCenter, Gevelsberg

Impressum